Haber

Yeşil Sol Parti’den Ayşegül Doğan, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki yurt sorununu TBMM’ye taşıdı

DİYARBAKIR- Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, 20 Temmuz’da açıklanan 2023-2024 eğitim-öğretim yılı hazırlık ve lisans öğrencilerinin yurt başvuruları sonuçlarına göre Boğaziçi Üniversitesi’nde yaklaşık 1500 öğrencinin işsiz kaldığını belirterek, Osman Aşkın Bak’tan yanıt istedi. Gençlik ve Spor Bakanı’ndan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne. bir anket gönderdi.

Yurt burslusu olan ve depremzede olan öğrencilerin rüçhan hakkına sahip olmalarına rağmen hiçbir yurda yerleşemediklerine dikkat çeken Doğan, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kayyum yönetimin ardından okulun güçlendirilmesi için çalışmalara başladığını söyledi. Şubat ayındaki depremler ve bir süredir devam eden bu çalışmalar kapsamında okulun 12 yurdundan 5’inin yapıldığı öğrenildi. durdurulduğunu belirtti.

“BOĞAZİÇİ Nöbetlerine KATILAN ÖĞRENCİLER İKAMETÇİ DEĞİLDİ”

Yurtların adil ve dengeli bir şekilde dağıtılmadığını, akademisyenlerin düzenlediği “Boğaz Nöbetleri”ne katılan bazı öğrencilerin sivil polisler tarafından fotoğraflarının çekildiğini, öğrencilerden bu kişilerin yurtlarının olmadığına dair iddiaların bulunduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti: , “Boğaziçi Üniversitesi çevresindeki bazı toplulukların öğrenci evlerini yurda çevirme planları var. Yurt ve yurt sorununun açıklanmasının ardından bazı öğrenciler bir topluluk tarafından “Yurdumuz var, gelip kalabilirsiniz” teklifiyle arandı, Yurtlarımızda İTÜ ve Boğaziçi öğrencileri kalıyor” dedi.

Doğan’ın Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a yönelttiği sorular şöyle:

• Yurt resimlerinde seçim kriterleri nelerdir? “Boğaz Nöbetleri”ne katılan bazı öğrencilerin kasten yurttan çıkmadığı tezi doğru mu?

• İstanbul gibi deprem riskinin yüksek olduğu şehirlerde güçlendirme çalışmaları hayati önem taşımaktadır ancak bu çalışmalar kayyum rektörlüklerin yaptığı gibi şeffaf olmayan ve şeffaf olmayan prosedürlerle yapılmamalıdır. Hangi binanın yenileneceğine kim ve nasıl karar veriyor?

• Boğaziçi Üniversitesi’nin 2019 yılında üretimi biten yurdu/yurdu hangi gerekçeyle yıkılmak istenmektedir?

• Güçlendirilecek binaların yıkım ve yeniden yapım programları ile yerine yapılacak binanın planı, ihale koşulları ve yüklenici firma ile ilgili süreçler neden üniversite bileşenleri ile paylaşılmıyor?

• Adında “gençlik” geçen Bakanlığınızın öğrencilerin sorunlarının çözümüne yönelik acil/kısa vadeli, orta ve uzun vadeli plan ve uygulama projeleri hızla devreye girecek mi?

• Kayyum rektörlük, öğrencilerin kamu zararlarını ve mağduriyetlerini nasıl tazmin edecek?

• Basına yansıyan öğrenci beyanlarında belirtilen üniversiteye yakın cemaat ve bu cemaatlerin yurt faaliyetleri hakkında ilgili bakanlık ve kurumlarla iş birliği yaparak soruşturma başlattınız mı? kabul edilmiş? Öğrencilerin telefonlarına nasıl ulaşıldığı vahim bir tartışma, araştırıldı mı? (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu