Haber

ANZAK ÇIKARILMASI SIRASINDA VERİLEN EMİRLER

ÇANAKKALE Kara Savaşları’nda Anzak askerlerinin 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapmasını sağlayan Yarbay Şefik Bey komutasındaki 27. Alayın emirleri Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde deşifre edildi.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 108. yıl dönümü için hazırlıklar devam ediyor. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, Çanakkale Savaşları ile ilgili birçok özel belge, arşiv ve koleksiyon kitaplarını bünyesinde barındırmaktadır. Bu belgelerin ortasında 27. Alay 2. Tabur Komutanı Binbaşı İsmet Bey’in 27. Alay Komutanlığına yazdığı, Anzak askerlerinin 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na çıkarma emri yer almaktadır. Tabur Komutanı İsmet Bey’in kaleme aldığı 25 Nisan tarihli belgelerde, Osmanlı ordusunun Anzaklara karşı aldığı tedbirler ve yapılan saldırılar hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Emirler uzmanlar tarafından deşifre edildi ve araştırmacıların kullanımına sunuldu. 27’nci Alay 2’nci Tabur Komutanı Binbaşı İsmet Bey’in 25 Nisan sabahı yazdığı bir emirde, Kabatepe’nin kuzeyindeki tepedeki birliklerin geri çekilmek zorunda kaldığı, düşmanın geride kaldığı belirtiliyor. bu noktalardan ve takviye için kuvvet yoktu. Kocadere’den Kavaklıdere Tepesi’ne Kocaçimen Tepesi’nden takviye kuvvet isteniyor. Bu emri gören 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal sorumluluğu üstlenir ve 57. Alayı bir süvari birliği ve bir top bataryasıyla bölgeye gönderir. 25 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar süren savunma sonucunda düşman Arıburnu’ndan temizlenir.

İŞTE 27. Alay 2. Tabur Komutanı Binbaşı İSMET’İN YAZDIĞI EMİRLERİN DETAYLARI.

Binbaşı İsmet Bey’in 27’nci Alay Komutanlığına 25 Nisan tarihli emrinde şu ifadeler yer alıyor:

“Kabatepe’nin kuzeyindeki tepede konumlanan timimiz, Arıburnu’ndaki bölükle birlikte geri çekilmek zorunda kaldı. Düşman bu noktalardan Kabatepe’nin gerisinde asılı duruyor. Arkamızda ileri hattımızı takviye edecek yedek kuvvet yok. Kocadere Kavaklıdere Tepe istikametinden Kocaçimen Dağı eteklerine kadar timimiz geri çekilmek zorunda kalmıştır.Kabatepe arkasına doğru ilerleme söz konusudur.Düşmanın savaş başlıkları ve nakliye araçları Arıburnu ve Kabatepe karşısındadır.Önde iki savaş gemisi olsa bile bir çoğumuz Kabatepe’ye tam ateş ediyorlar.Şu anda bize yönelik bir teşebbüs olmadığı için ateşe başlamadık.Azmandere bölgesindeki siperleri destekleyip Azmandere’yi yeniden imar ettim.Sürekli kolları ile gözlem altında tutuyorum. Başka bir olay olmadığı anlaşıldı.Kabatepe’nin kuzeyindeki tepede konumlanan ekibimiz, Arıburnu’ndaki bölük ile birlikte geri çekilmek zorunda kaldı.Kabatepe’nin kuzeyindeki mangalda top ateşlendi.Arkadan yedek kuvvetim yoktu. destek ve düşman Kabatepe’nin kuzeyindeki zirveden geldi. Kabatepe arkasına küçük sandıklar getirildiği ve oradan ayrılan bir kuvvetin ilerletilmesi gerektiği açıktır. Bunu yedek gücümüzün bulunduğu birime bildirdim. Sağımızdaki düşmana ateş etmek için uygun bir konuma bir kuvvet timi yerleştirebilirim. Makine topu tur attı. Bila’ya kesinlikle ağır bataryaya ateş etme emri verildi. Başka bir gücüm olmadığı ortaya çıktı.”

‘EN GÜÇLÜ CEPHELERİNDEN BİRİ ÇANAKKALE’DE OLDU’

Çanakkale Savaşları Gelibolu Ören Yeri Lideri İsmail Kaşdemir, Çanakkale’de kara savaşlarının başlamasının 108. yıl dönümünün anma törenleriyle yeniden anılacağını belirterek, “108 yıl önce Çanakkale’de büyük bir mücadele yaşandı. tarihin akışının değiştiği büyük mücadeleler ve fedakarlıklar ile Türk milletinin zaferiyle sonuçlandı. 1. Dünya Savaşı’nın belki de en çetin cephelerinden biri o sıralarda Çanakkale’deydi. ve İngilizler Gelibolu Yarımadası’nın farklı noktalarına çıkarma yaptılar. Bu iniş noktalarından biri de bugün ‘Anzak Koyu’ dediğimiz sahillerdeydi. Bir Anzak Kolordusu sabah 04:30’da askerlerini karaya çıkardı” dedi.

‘ÇANAKKALE’NİN ‘İMKANSIZ’ olduğu daha iyi anlaşılacak’

Mehmetçik sayısının azlığının düşmana karşı büyük bir savunma örneği gösterdiğini vurgulayan Kaşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk tarafı olarak bu çıkarmanın yapıldığı koylarda çok güçlü değildik. Daha doğrusu beklenen bir hamleydi. diğer noktalara iniş.Ancak az sayıdaki Mehmetçik kendisinden kat kat üstün olan düşmana karşı çok büyüktü.Müdafaa örneği göstererek düşmanın bütün planlarını bozdu.27. Alay askerlerinin direnişi ve savunması, özellikle sabah saatlerinden itibaren şafak vakti çıkarmadan sonra dünyaya örnek teşkil etmektedir.Yarbay Şefik Aker Bey komutasındaki 27. Alay uzun bir süre ondan kat be kat üstün olmuştur.Özellikle dikkate aldığımızda Çanakkale’nin nasıl geçilmez kılındığı, kolay olmadığı, Çanakkale’nin büyük fedakarlıklar ve cüretkarlıklar sonucunda ‘Geçilmez’ olduğu Binbaşı İsmet Bey’in verdiği emirlerle daha iyi anlaşılacaktır. Mehmetçiğin ne kadar vakur bir duruş sergileyip büyük bir vatansever duruşla vatanını müdafaa ettiğini bir kez daha anlamış oluyoruz. Çanakkale ruhu dediğimiz vatan millet gibi değerler söz konusu olduğunda Çanakkale ruhu her zaman galip gelmiş ve Çanakkale Zaferi’ni getirmiştir.”

‘ÇANAKKALE RUHUNU GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Bu belgeleri okuyanların düşünme ihtiyacı hissettiğini belirten Kaşdemir, “Bu vatan nasıl kazanıldı? Bu topraklar nasıl vatan oldu? Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreç nasıl başladı? Bunları düşünme fırsatınız var. Bizler Çanakkale Örenyeri Başkanlığı olarak Çanakkale ruhunu yaşatacağız Gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz.Bu büyük kahramanlığın hikayesi ve anlatımı her zaman olacaktır. Mehmetçilerin ve Çanakkale’yi savunan genç subayların ruh halleri Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde sergilenmektedir.Mustafa Kemal Bey başta olmak üzere “27. Alay Şefik Aker Bey’in emirleri, Binbaşı İsmet Bey’in emirleri müzemizde sergilenmektedir. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezimizde herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Nitekim insanlar buraya geldiklerinde o günü tekrar yaşıyorlar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu