Ekonomi

Altın yatırımcısının dikkati ABD borç limiti krizinde

Altın, ABD borç tavanı krizine ilişkin endişeler ve üretici enflasyonu verileriyle iki yıldan uzun süredir ilk kez %5’in altına düştü. altında2.000 dolar seviyesinin üzerinde gezinmeye devam ediyor.

ABD’nin ilk kez temerrüde düşmesini önleyecek bir anlaşmaya yönelik umutlar, ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin çıkmaza son verme amaçlı Cuma günkü toplantıyı ertelemesinin ardından suya düştü. Ancak bilgili kaynaklara göre gecikme, çalışan düzeyinde ilerleme olduğunu gösteriyor.

RBC Capital Markets stratejistleri, görüşmenin iptal edilmesiyle ilgili bir brifingde, yatırımcılar finansal piyasalardaki potansiyel kaosa hazırlanırken ABD borç tavanı kriziyle ilgili artan alarmın altına fayda sağlayacağını yazdı.

Spot altın, 2.015 dolardan açıldığı gün 2.005 doları gördü ve ons başına 2.009 dolar civarında istikrar kazandı.

Ons altın ve orta banka Dolar/TL kuru uygulanarak yapılan hesaplamalara göre gram altın 1.265 TL seviyelerinde.

Öte yandan Darphane altın sertifikasına göre gram altın 1.482 TL’ye karşılık gelirken, Kapalıçarşı’da 1.422 TL’den alıcı buluyor.

“Borç tavanı çıkmazı altının kısa vadeli yükselişinin önünü açıyor”

RBC Capital Markets stratejisti Christopher Louney, sorunlu müzakerelerin rekor seviyelere yakın olan spot altın için kısa vadeli bir yükselişe yol açtığını söyledi.

Louney bir notta, “Nihai bir anlaşmaya varılacağını varsaysak bile, son tarih yaklaşırken potansiyel olarak artan mali kaygıyı göz ardı etmeyeceğiz. Altının kısa vadede en iyi koruma aracı gibi göründüğüne inanıyoruz.”

Kıymetli metalin yükselişini destekleyen bir diğer faktör olarak, piyasalar bu yıl faizsiz altın üzerinde olumlu etki yapacak olan Fed faiz indirimlerini fiyatlıyor.

Bu fiyatlandırma, enflasyonun bu hafta düştüğünü ve ilk kez işsizlik başvurularının Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren verilerle destekleniyor.

ANZ Banking Group Ltd. analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes bir notta, Fed faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşırken Washington’daki çıkmazın altını destekleyen pek çok faktörden sadece biri olduğunu söylediler.

Yetkililer, artan jeopolitik riskler, ABD bankacılık sektörünün sağlığıyla ilgili devam eden endişeler ve ekonomik yavaşlama telaşının da güvene dayalı varlıkların cazibesini artırdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu