9 yılda 7.368 kripto para başarısız oldu
Piyasa değerine göre en büyük kripto para olarak kabul edilen alternatif kripto para birimlerinin sayısı da Bitcoin’in 2008 yılında ortaya çıkmasından bu yana artış gösterdi. CoinMarketCap bilgileri yeni sayının 9.300’e yaklaştığını gösterirken CoinGecko araştırması 8 yılda 7.368 kripto paranın başarısız olduğunu ortaya koydu.
Finansal ekosisteme 2008 yılında giren ve blockchain teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yıllar geçtikçe sayıları artan kripto para birimlerinin büyük bir kısmı da hem geliştiriciler hem de yatırımcılar tarafından terk edilmiş durumda. CoinMarketCap’te listelenen aktif kripto paraların sayısı 9.295 iken, CoinGecko tarafından yapılan bir araştırmada 2014’ten bu yana terk edilen ve “ölü” olarak adlandırılan kripto paraların toplam sayısının 7.368 olduğu ortaya çıktı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Müdürü Kutluhan Akçın, “Ekosistemin genişlemesi, yeni teknolojilerin gelişmesi gibi faktörler, blockchain üzerinde yeni bir kripto para altyapısının geliştirilmesini mümkün kıldı. Her ne kadar bu üretim hızı piyasayı hızla büyütse de geliştirilen kripto paraların çoğu zamanla terk edildi” dedi.
Her yıl yaklaşık bin kripto para başarısız oluyor
Kripto odaklı veri toplayıcı CoinGecko’nun 2014’ten 2022’ye kadar terk edilen kripto para birimleri üzerine yaptığı araştırmada, 8 yıllık süre boyunca her yıl listelenen ortalama 947 kripto para biriminin başarısız olduğu ortaya çıktı. Analiz, platformda listelenen ve bu süreçte listeden çıkarılan veya devre dışı bırakılan kripto para birimleri üzerinde gerçekleştirildi. CoinGecko gibi platformların piyasayı anlamak için değerli kaynaklar olduğuna dikkat çeken Kutluhan Akçın, “Örneğin herhangi bir ticari işleme tabi olmayan kripto paralar 2 aylık bir sürede listelerden çıkarılabilir. Öte yandan bazı kripto para projelerinin dolandırıcılık, aldatma gibi niyetlerle üretildiği ve bu projelerin ‘ölü’ kripto paralar arasında anılmaya başlandığı zamanla anlaşılabilmektedir. Projeyi geliştiren grupların topluluklarıyla bağlantı kurmaya devam etmeleri, geliştirme faaliyetlerini sürdürmeleri ve yenilikleri duyurmaları da kriterlerin ortasında yer alıyor.
Ölü kripto para birimlerinin rekor yılı: 2021
Kripto para piyasasına damgasını vuran son boğa piyasasının Kasım 2020’de başladığını kaydeden Kutluhan Akçın, “Boğa piyasası dönemleri yatırımcı ilgisinin ve risk iştahının yüksek olduğu, piyasadaki işlem hacimlerinin arttığı dönemlerdir. Bu tür zaman dilimlerinde geliştiriciler hızlı bir şekilde yeni projeler başlatabilirler. Örneğin 2021 yılında 8.000’den fazla kripto paranın listelendiği biliniyor. Ancak bu projelerin %40’ının devre dışı bırakıldığı ve CoinGecko listelerinden kaldırıldığı görülüyor. 3.300’den fazla kripto paranın listeden çıktığı 2021 yılı, ‘ölü’ kripto paralar için rekor bir yıl olacak. Bu bakımdan anomali yılı olarak adlandırılmaktadır. İnternet sitelerinden erişilemeyen, sosyal medya hesaplarında ya da topluluk ağlarında paylaşılmayan, ticaret hacmi oluşturamayan, kripto para borsalarında listelenmeyen kripto paralar, arka planda kalarak hızla unutuluyor.”
“İlan listeleme süreçlerini titiz bir şekilde yürütüyoruz”
2013 yılından beri “Kriptoya açılan kapı” mottosuyla faaliyet gösterdiklerini ve onlarca ülkede yüzbinlerce kripto para yatırımcısının tercih ettiği bir platform olduklarını hatırlatan Gate.io Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, değerlendirmelerini şu ifadelerle tamamladı: “İşlem hacmi ve kullanıcı güvenine göre dünyanın en iyi 10 kripto para borsası arasında yer alan bağımsız kripto para veri platformları As Gate.io’ya göre, 100’den fazla kripto para borsası arasında alım satım işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Platformumuzda 1.700 kripto para birimi bulunmaktadır. Gate.io Türkiye’de projesini sürece açmak isteyen geliştiricilerin beş adımlı formu doldurarak proje, ekip ve ortaklar hakkında kapsamlı bilgi vermeleri gerekiyor. Değerleme sürecinin ardından Gate.io Türkiye grubu geliştiricilerle iletişime geçiyor. Yeni kripto paralar titiz bir değerleme sürecinin ardından Gate.io Türkiye’de listelenebiliyor. Startup adını verdiğimiz programımızda yeni blockchain projelerinin daha fazla kişiye ulaşmasını kolaylaştıran birebir süreci de yürütüyoruz. Bu sayede kullanıcılarımıza sağlam temellere sahip, güvenilir kripto para birimleri sunuyoruz.
haber-sabanozu.com.tr